Henrik Ørholst om strategi

Vi havde vi den store fornøjelse at have besøg af Henrik Ørholst, (Erhvervskommentator på TV2 News, boganmelder på Børsen, senior advisor) den 20/9 til et inspirerende indlæg om hvad strategi for en størrelse.

”Ingen god planlægning kan erstatte svineheld”, men man kan gøre en hel del selv for at få succes i sin virksomhed! Det er vigtigt, at man i strategien relaterer til sine interessenter – også andre lag i organisationen. Eksekveringen bliver væsentlig bedre hvis dem, der rent faktisk skal udføre arbejdet – også er med til at udarbejde strategien. Også selv om strategien handler mere om retning end konkrete KPI’er.

Helt grundlæggende så hjælper det at have en tydelig strategi, så man slipper for at være ”stuck in the middle”.
Når vi taler om strategi, handler det helt grundlæggende om at tage en række til- og fravalg samt at være fleksibel og tilpasse sig. Der er intet bedre tidspunkt end i modgangstider. For når det går godt, er der ingen vilje til at ændre noget.
En strategi er ligesom en supertanker – det tager lang tid fra man ændrer kurs på broen før der skiftes retning. At arbejde med strategi er som at være gartner: det handler om at skære til…

Strategi er som malearbejdet på Golden Gate Bridge – når broen er færdigmalet, starter man forfra!

💡Lidt begreber:
✴️First mover versus fast second
Vi kender alle kapløbet med Spies og Tjæreborg. Her var det sidstnævnte der var firstmover, men altså Spies der endte med at høste al den økonomiske gevinst ved at være en fast second.
Først er ikke altid bedst!

✴️Blue Ocean
I modsætning til Red Ocean, hvor konkurrencen er benhård, er der konkurrence i Blue Ocean, men hér kræver det en evne til skabe efterspørgsel. Det er ikke nok, at behovet er der.

✴️Kausalitetsovertro
Hvis man laver et testamente, så frygter man at dø hurtigt efter.

✴️Den dominerende korrelation
Hvis bestemmer egentlig i virksomheden? Er det ledelse? Aktionærerne? Andre interessenter? Et eksempel var AP Møller, der bestemte også efter han havde trukket sig fra driften.

✴️Window of opportunity
Hvis man ser et hul i markedet, så er det bare om at slå til NU!

✴️Day 1 vs Day 2
I en opstartsvirksomhed kan ALT lad sig gøre i starten – i modsætning til, når virksomheden er modnet.

✴️Overboarding:
Der er en øvre grænse for, hvor mange bestyrelser, man kan skabe værdi i samtidig!

✴️Henriks kattestrategi:
• Vær agil
• Undgå friktion
• Undgå faste omkostninger
• Vær paranoid
• Huske rødderne
• Day 1
• Fast second

💡Funfacts:
• 97% økonomiske prognoser er forkerte!
• I 1975 blev det forudset, at benzinen ville være sluppet i 2000.

Læs mere i Henrik Ørholst bog: Absolut strategi, 2022

Henrik Ørholst har arbejdet med strategi siden første halvdel af 1980’erne, både som underviser og praktiker. I dag er han tilknyttet TV2 News som erhvervskommentator, boganmelder på Børsen og medlem af panelet i podcasten “Bundlinjen” hos FINANS/Jyllands-Posten. Han underviser og er censor i strategi. Ud over det er Henrik senior advisor hos Hildebrandt & Brandi.